Hansop

Wat is een Hansop


Een hansop is een kledingstuk dat uit één geheel bestaat en is voorzien van een ritssluiting aan de achterzijde. Het wordt veel gedragen door kinderen en ook in de zorgsector wordt het veel gebruikt. Met een hansop bied je zelfbescherming voor een patient, en gemak voor de zorgverlener.

Tegenwoordig worden hansop in allerlei verschillende soorten en maten geleverd. Korte mouwen en pijpen voor in de zomer, lange mouwen en pijpen voor in de winter. Ook zijn er hansop met voeten beschikbaar, deze zorgen voor extra warmte. Daarnaast zijn de hansop beschikbaar in verschillende stoffen.

 

 

Een hansop zorgt voor veiligheid voor de patiënt

Het uittrekken van kleding terwijl je in bed ligt kan oncomfortabel zijn, zowel voor de zorgverlener als patient. Aangezien de temperatuur in de winter flink kan dalen wil je niet dat de drager zonder kleding in bed komt te liggen en het koud krijgt, dit is slechts één van de vele voorbeelden.

Personen die incontinentiemateriaal dragen, worden helaas niet voor niets verplicht dit te dragen. Om pluk- en smeergedrag bij deze mensen te voorkomen is de hansop ideaal, doordat het uit één geheel bestaat wordt zichzelf uitkleden vrijwel onmogelijk gemaakt. Op deze manier wordt bijgedragen aan een goede nachtrust, wat erg belangrijk is voor ieder persoon.

 

 

De zorgverlener wordt door de hansop minder fysiek belast.

 

De hansop vermindert ook de fysieke belasting voor de zorgverlener. Meerdere keren per nacht iemand opnieuw aan moeten kleden als gevolg van plukgedrag, of een bed verschonen wegens smeergedrag kan erg vermoeiend zijn en fysiek belastend voor zowel de zorgverlener als zorgvrager.

Met een hansop verbeter je ook de levenskwaliteit van de patiënt. Deze hoeft ’s nachts niet meer wakker worden gemaakt en kan zelf gemakkelijker kleding aan- en uittrekken. Vooral in latere stadiums van ziektes als Alzheimer of dementie komt een hansop goed tot zijn recht.

 

Meerdere ritsen dragen bij aan gebruiksvriendelijkheid bij hansop

Door de ritssluiting op de rug te plaatsen, wordt het voor de drager lastiger dan wel onmogelijk om de hansop zelf uit te trekken. Alleen wanneer de rits geopend wordt door een verlener, kan een patiënt gemakkelijk de hansop uittrekken. Naast de sluiting op de rug, kan er ook een ritssluiting ter hoogte van het kruis zijn geplaatst. Deze heeft als functie dat incontinentieondergoed gemakkelijk kan worden vervangen wanneer dit nodig is, dit draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid. Een zorgvrager hoeft bij het verwisselen van het incontinentiemateriaal niet meer geheel uitgekleed te worden, alleen het gedeelte dat vervangen moet worden hoeft uit.

 

Bestel snel jouw hansop voor jezelf, een familielid of cliënt en zorg voor meer comfort. 

Ben je goed genoeg geïnformeerd over Hansop? Dan is het misschien ook interessant om meer te lezen over onze andere artikelen.


Aangepaste kleding
Heupbeschermers
Plukpak